Att kommentera böcker som jag använder till min c-uppsats känns aningen torrt, men den här har faktiskt ett samhällsintresse. Sanne är 'framtidsforskare', senast på KTH, numera frilansande. Han fokuserar främst på arbete, konsumtion, miljö och tillväxt - något som råkar vara mina favoritämnen också.
John Maynard Keynes, nittonhundratalets kanske främste ekonom, spådde att vi, som teoretiskt sett kan vara hans barnbarn, endast skulle behöva jobba 15h/vecka. Detta då 'produktionsfrågan' skulle vara löst genom produktionsökning och tillväxt.
Onekligen har vi löst produktionsfrågan. Nu står vi - dvs. det västerländska samhället - inför ett större problem: konsumtionsfrågan. Konsumtionen har tredubblats på femtio år, varumångfalden är tydligen större än den kända biologiska mångfalden, etc, etc - detta har hörts till leda. Trots trenden (på grund av?) visar lyckoforskningen att vi inte är mer tillfredställda med våra liv nu än för 40 år sen. Sanne tar fasta på detta och, kombinerat med ett miljötänk, för han ett resonemang om att vårt levnadssätt inte är hållbart.
Sanne skriver tvärvetenskapligt och för in sociologiska resonemang bredvid mer nationalekonomisk och statsvetenskaplig teori. Han skriver schysst, men brister något i vetenskaplighet. Texten förs framåt men inte uppåt - håller sig kvar på en mer populärvetenskaplig nivå. Intressant för den icke initierade, men inte särskilt användbart i en c-uppsats.
fredag, september 12, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar